Sønderjylland i krig

13 år gammel kan Andreas se røde mobiliseringsplakater i aviser og rundt om i Broager på offentlige steder. Der er udbrudt krig, og alle krigsduelige mænd i alderen 18 til 44 år får besked på at møde på kasernen. Efter én uges træning bliver de sendt afsted til fronten. 


Kig i "Erindringer 1975 og 1929"

Hans Fuglsang-Damgaard og Claus Eskildsen havde forskellige opfattelser af krigsudbruddet. (Læs ikke det med gråt markerede)

Hvordan oplevede de hver især krigsudbruddet? Hvilke forskelle var der? Hvorfor var opfattelserne mon så forskellige? 

Læs om krigsudbruddet i temaet "1. verdenskrig"

Hvad var anledningen til 1. verdenskrig? Hvem var det, de sønderjyske soldater skulle kæmpe imod?

Hvorfor var der sønderjyder mellem soldaterne?

Hvornår sluttede 1. verdenskrig, og hvor længe varede den?

Gå videre ...

Find ud af mere om Hans Fuglsang-Damgaards og Claus Eskildsens ophavssituation, f.eks. via www.denstoredanske.dk. Hvilke ting i deres personlige historie kan være med til at forklare deres forskellige opfattelser af krigsudbruddet?

Er der forhold, der gør den ene forfatter mere troværdig end den anden?

Log ind hvis du ønsker at besvare denne opgave.


Storegade i Broager, ca. 1915.Foto fra Broagerlands Lokalhistoriske Arkiv.

Erindringer 1975 og 1929
1. verdenskrig

Gennem flere år havde der været nationale spændinger mellem stormagterne i Europa. Mordet på Østrig-Ungarns tronarving den 28. juni 1914 blev gnisten, der antændte bålet. Den 1. august 1914 erklærede Tyskland Rusland krig. Krigen blev ført mellem Ententemagterne (Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede bl.a. Japan og USA) og Centralmagterne (Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller). Sønderjylland var på dette tidspunkt en del af Det tyske Kejserrige og måtte derfor som alle andre tyske områder deltage aktivt i 1. Verdenskrig. Krigen rasede frem og tilbage i 4 år indtil den sluttede i efteråret 1918. Tyskland havde tabt krigen.

Læs mere

Erindringer

Erindringer er personers gengivelse typisk af begivenheder, som de mere eller mindre selv har oplevet.

Læs mere