SKOLEKONKURRENCE

Kære  Andreas - Kære Marie

Broager, oktober 1917. Andreas fylder 17 år. Han er nu gammel nok til at være soldat i den tyske hær og der er krig. Andreas har set sin far komme såret hjem fra krigen, men der er ingen vej udenom. Andreas forlader ikke kun sin familie, men også sin kæreste, Marie.

Hvad ville du skrive et brev om, hvis du var 17 år og i krig? Og hvis du sad hjemme, hvad ville du så skrive om til din soldaterkæreste?

I år er det 100 år siden Første Verdenskrig startede. I Sønderjylland blev tusindvis af mænd indkaldt til krigstjeneste. Mange blev sårede - andre vendte aldrig hjem. Og bag fronten skulle livet gå videre, selvom der var rationering og varemangel.

Udfordring

Du følger drengen Andreas, der som 17-årig blev indrulleret i den tyske hær og sendt til Hamborg. Med udgangspunkt i de originale kilder her på www.aargang 0.dk skal du skrive et brev til eller fra Andreas, hvor du fortæller om de ting, han eller Marie oplever og det, du mener er vigtigt, når der er krig: Overlevelse, frygt, håb, kærlighed og dagligdagen.

Du kan skrive brevet, lave det som en video eller på en anden måde, du selv vælger. Brevet, videoen, billedet eller digtet skal bare passe til tiden under Første Verdenskrig – også selv om du bruger Iphones eller andet til at filme videoen. Du kan altså ikke skrive om tv, mobiltelefoner eller andet Andreas og Marie ikke ville have kendt.

Du skal også lave en rapport, der fortæller om de valg, du har truffet. Hvilke kilder har du valgt og hvorfor?  

Sidste frist for indsendelse er 11.november 2014 - hvorfor har vi mon valgt denne dato?

Vind en tur i biografen

Hvis du vinder kommer din klasse en tur i biografen og et besøg i Statens Arkiver, hvor hele klassen kan se nærmere på ægte dokumenter og genstande fra Første Verdenskrig. Desuden får I en flot plakat, hvor dit bidrag er sat ind i den store historie om Første Verdenskrig.

Vinderen af konkurrencen afsløres 15.december på www.aargang0.dk og I får også direkte besked.