Første verdenskrig

Den 1. august 1914 erklærer Tyskland Rusland krig. På det tidspunkt har der allerede gennem flere år været nationale spændinger mellem stormagterne i Europa. Mordet på Østrig-Ungarns tronarving den 28. juni 1914 bliver gnisten, der antænder bålet. Krigen bliver ført mellem Ententemagterne (Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede bl.a. Japan og USA) og centralmagterne (Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller). Alle lande går i krig med en tro på en hurtig krig, men i fire år kæmper soldaterne i blodige slag og lever i fugtige og våde skyttegrave. Omkring ni millioner soldater dør på slagmarken.

Sønderjylland er på dette tidspunkt en del af Det tyske Kejserrige og må derfor som alle andre tyske områder deltage aktivt i 1. Verdenskrig.

Danmark forholder sig gennem hele krigen neutral, og derfor bliver virkningerne af verdenskrigen vidt forskellige, om man bor nord eller syd for Kongeåen.Til trods for at Danmark var neutral og ikke deltog i kamphandlinger, var interessen stor blandt befolkningen. Her står folk i Århus i kø for at kunne læse det seneste krigstelegram, der fortalte om krigens gang. Foto i Aarhus Kommune Biblioteker. Lokalhistorisk Samling.