Soldat i den tyske hær

Der deltog omkring 70 millioner soldater i 1. Verdenskrig, heraf 13,4 millioner tyske soldater. Da Sønderjylland på dette tidspunkt var en del af det Tyske Rige, deltog omkring 35.000 nordslesvigere i 1. Verdenskrig på tysk side. Mindst 5.270 af dem faldt i krigen og 4.000 blev såret.

Da krigen brød ud, blev stort set alt uddannet mandskab indkaldt. En del af dem blev efter blot en uges træning sendt direkte til fronten, mens andre indgik i reserveregimenter. Da det blev klart, at krigen ikke var hurtigt overstået, blev også reserverne, som ikke var uddannede, indkaldt.

Soldaterne blev udskrevet til forskellige regimenter. En gruppe af soldater blev kaldt landstormsmænd. Det var især de ældre soldater. De blev brugt til lettere tjeneste, f.eks. til at bevogte militære installationer bag fronten eller til at kæmpe på mindre aktive fronter. Det skete dog også, at landstormsmænd blev forflyttet til linjeregimenter, hvor de deltog i kamp på samme betingelser som de yngre soldater. 

De sønderjyske soldater blev både udskrevet til hæren, flyvevåbnet og marinen. De deltog på alle krigens fronter i både Europa, Afrika og Palæstina. De fleste af de sønderjyske soldater kæmpede dog i infanteriet på Vestfronten i Frankrig og Belgien.Skyttegravskamp i Første Verdenskrig, u. år. Her ses et tysk infanteriangreb på en fransk skyttegrav. Oliemaleri. Udlånt af Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot.