Et nyt og spændende arbejde

Volmer får et nyt arbejde, da han kommer ud af fængslet. 


Kig i "Folketælling 1921"

Med hvem og hvor boede Volmer? Hvor og som hvad arbejdede han?

Læs temaet 'Begyndende massekultur'.

Hvordan har måden, man så film på, udviklet sig i Volmers levetid? Hvad svarer filmen som nyopfindelse til af opfindelser i dag?

Hvordan har det været at se en film for første gang?

Gå videre...

Vurder dansk films internationale betydning i 1920.

Log ind hvis du ønsker at besvare denne opgave.


Klip fra cowboy-filmen 'Et rigtigt mandfolk' fra 1920 med en af tidens store stjerner, Tom Mix. Filmen kunne have gået i Vesterbros Teater, men vi ved det ikke. Film fra Det Danske Film institut: Originaltitel 'The Texan', instruktør Lynn F. Reynolds, produktionsselskab Fox.

Begyndende massekultur

Omkring 1900 blev der læst avis i mange hjem - og man læste den avis, der passede til ens politiske ståsted - konservativ (Højre), liberal (Venstre), socialliberal (Radikale Venstre fra 1905) eller socialdemokratisk. Men omkring 1900 opstod et medie, der kom til at gå på tværs af partifarve. Det var biograffilmen. I første omgang var det stumfilm, ganske korte film, ledsaget af musik.

De første biografer dukkede op, typisk i forladte butikslokaler.

Fra omkring 1906 blev filmene længere, og biograffilmen fik sit folkelige gennembrud, og fra ca. 1920-1950 var biograffilmen det vigtigste underholdningsmedie. Derfor kunne det betale sig at bruge mange penge på de flotte biografer, som nu afløste "butiksbiograferne".

Danmark fik sin første tonefilm i 1931, og stumfilmens æra ebbede ud.

Læs mere

Folketællinger

Sammen med kirkebøgerne er folketællingerne et vigtigt redskab, når der skal laves undersøgelser af den brede danske befolkning. Da de ikke blot er optællinger, men en registrering af alle danskere på en bestemt dag med ca. 10 års mellemrum, er folketællingerne en uvurderlig kilder til en lang række forskningsområder, lige fra social mobilitet til slægtsforskning.

Læs mere